Romanization challenge thread
- Nortaneous
- Sumerul

Re: Romanization challenge thread
/m n ŋ/ <m n g>
/p t k/ <p t k>
/s ɣ/ <s h/j/q/whatever really>
/l/ <l>
/ɾ~r/ <d>
/ɹ j w/<r y w>
/i: ɪ u: ʊ/ <ii i uu u>
/e: e ə o/ <ee e ë o>
/ɛ ʌ ɔ: ɔ/ <è à òò ò>
/æ: æ ɒ: ɒ/ <ää ä a a>
or
/e: e ə o/ <ee e î ô>
/ɛ ʌ ɔ: ɔ/ <ê û oo o>
/æ: æ ɒ: ɒ/ <aa a ââ â>
----
/a ɒ e ɛ i ɨ o ɔ u ə/ <a à e è i y o ò u ỳ>
/a: ɒ: e: ɛ: i: ɨ: o: ɔ: u: ə:/ <aa àà ee èè ii yy oo òò uu ỳỳ> / <á â é ê í ý ó ô ú ŷ>
or
/a ɒ e ɛ i ɨ o ɔ u ə/ <a å e ä i ü o ö u ë>
/a: ɒ: e: ɛ: i: ɨ: o: ɔ: u: ə:/ <aa åå ee ää ii üü oo öö uu ëë>
/p t k/ <p t k>
/l/ <l>
/ɾ~r/ <d>
/ɹ j w/<r y w>
or
----
/a: ɒ: e: ɛ: i: ɨ: o: ɔ: u: ə:/ <aa àà ee èè ii yy oo òò uu ỳỳ> / <á â é ê í ý ó ô ú ŷ>
or
Siöö jandeng raiglin zåbei tandiüłåd;
nää džunnfin kukuch vklaivei sivei tåd.
Chei. Chei. Chei. Chei. Chei. Chei. Chei.
- احمکي ارش-ھجن
- Avisaru

I didn't have enough time to edit my post, but I should have added that <Y y> is used for /j/ and that /a~ɒ/ should be one letter.t(`_`t) wrote:/m n ŋ/ <m n g>
/p t k/ <p t k>
/l/ <l>
/ɾ~r/ <d>
/ɹ j w/<r y w>
or
----
or
ʾAšol ḵavad pulqam ʾifbižen lav ʾifšimeḻ lit maseḡrad lav lit n͛ubad. ʾUpulasim ṗal sa-panžun lav sa-ḥadṇ lav ṗal šarmaḵeš lit ʾaẏṭ waẏyadanun wižqanam.
- Article 1 of the Universal Declaration of Human Rights.
- Article 1 of the Universal Declaration of Human Rights.
- Nortaneous
- Sumerul

Lahu
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/
/f v ʃ j h ɣ/
/m n ŋ/
/l/
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/
ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ lɛ˧ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɣɨ˧˩ɕa˧ pʰɛʔ˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ te˥˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ pə˧ e˧˩ ve˧ tʰaʔ˩ jɔ˥˧ te˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ qʰa˧ pə˧ e˧˩ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ jɔ˥˧ ma˥˧ te˧ ve˧ te˥˧ cə˧˩ kaʔ˩ ma˥˧ cɔ˧˩. jɔ˥˧ ɔ˧˩ qʰɔ lo co˧ ha˧ teʔ˩ ve˧ ɔ˧˩ cə˧˩ cɔ˧˩ ve˧ jo˧˩. Co˧ ha˧ teʔ˩ ve˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, cʰɔ˧ ja˥˧ ve˧ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, naʔ˥ hoʔ˩ ve˧ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ ba˧ la˧ lɛ˧, naʔ˥ hoʔ˩ ve˧ lɛ˧˩ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ tʰaʔ˩ ma˥˧ ɣa˥˧.
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/
/f v ʃ j h ɣ/
/m n ŋ/
/l/
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/
ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ lɛ˧ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɣɨ˧˩ɕa˧ pʰɛʔ˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ te˥˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ pə˧ e˧˩ ve˧ tʰaʔ˩ jɔ˥˧ te˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ qʰa˧ pə˧ e˧˩ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ jɔ˥˧ ma˥˧ te˧ ve˧ te˥˧ cə˧˩ kaʔ˩ ma˥˧ cɔ˧˩. jɔ˥˧ ɔ˧˩ qʰɔ lo co˧ ha˧ teʔ˩ ve˧ ɔ˧˩ cə˧˩ cɔ˧˩ ve˧ jo˧˩. Co˧ ha˧ teʔ˩ ve˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, cʰɔ˧ ja˥˧ ve˧ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, naʔ˥ hoʔ˩ ve˧ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ ba˧ la˧ lɛ˧, naʔ˥ hoʔ˩ ve˧ lɛ˧˩ ɔ˧˩ ɣəʔ˥ tʰaʔ˩ ma˥˧ ɣa˥˧.
- communistplot
- Avisaru

Vidlang2000 - Yispasic (WIP)
Consonants:
/p t k q ʔ/
/tʰ kʰ/
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/
/ɓ ɗ/
/s z h/
/ʋ ɥ ɰ ʀ/
Vowels
/i u a/
Vowels also distinguish length, nasality and between plain and creaky phonation.
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ae au e y o i w u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ā á ǎ à aq āq>
<ÀÙ khẃ pw̄ thǎ kāq Tǎǔ khǎǔ càù tā ve jò. Tǎǔ khǎǔ ǒ ve ghẁsa gàèsa ge chǎě lae Tǎǔ khǎǔ ǒ ve làè, ghẁsa phāēq ve jò. Tǎǔ khǎǔ ǒ ve làè, àù khẃ pw̄ thǎ kāq ghẁsa ge tě gae chǎě tā ve jò. Qha py è ve thāq jǎǔ te tā ve jò. Qha càù tā ve qha py è àù qho lo jǎǔ mǎ te ve tě cỳ kāq mǎ càù. Jǎǔ àù qhau lo co ha tēq ve àù cỳ càù ve jò. Co ha tēq ve ǒ ve làè, chau jǎ ve àù ghyq àù ghyq ǒ ve làè, naq hōq ve àù qhau lo ba la lae, naq hōq ve làè àù ghyq thāq mǎ ghǎ.>
Consonants:
/p t k q ʔ/
/tʰ kʰ/
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/
/ɓ ɗ/
/s z h/
/ʋ ɥ ɰ ʀ/
Vowels
/i u a/
Vowels also distinguish length, nasality and between plain and creaky phonation.
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ae au e y o i w u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ā á ǎ à aq āq>
<ÀÙ khẃ pw̄ thǎ kāq Tǎǔ khǎǔ càù tā ve jò. Tǎǔ khǎǔ ǒ ve ghẁsa gàèsa ge chǎě lae Tǎǔ khǎǔ ǒ ve làè, ghẁsa phāēq ve jò. Tǎǔ khǎǔ ǒ ve làè, àù khẃ pw̄ thǎ kāq ghẁsa ge tě gae chǎě tā ve jò. Qha py è ve thāq jǎǔ te tā ve jò. Qha càù tā ve qha py è àù qho lo jǎǔ mǎ te ve tě cỳ kāq mǎ càù. Jǎǔ àù qhau lo co ha tēq ve àù cỳ càù ve jò. Co ha tēq ve ǒ ve làè, chau jǎ ve àù ghyq àù ghyq ǒ ve làè, naq hōq ve àù qhau lo ba la lae, naq hōq ve làè àù ghyq thāq mǎ ghǎ.>
The Artist Formerly Known as Caleone
My Conlangs (WIP):
Pasic - Proto-Northeastern Bay - Asséta - Àpzó
My Conlangs (WIP):
Pasic - Proto-Northeastern Bay - Asséta - Àpzó
-
Dē Graut Bʉr
- Avisaru

Vidlang2000 - Yispasic (WIP)
Consonants:
/p t k q ʔ/ <p t k ǩ q>
/tʰ kʰ/ <th kh>
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/ <nb nd ng nǧ>
/ɓ ɗ/ <b d>
/s z h/ <s z h>
/ʋ ɥ ɰ ʀ/ <v y w r>
Vowels
/i u a/ <i u a>
/iː ĩ ḭ/ <ii į î>
Consonants:
/p t k q ʔ/ <p t k ǩ q>
/tʰ kʰ/ <th kh>
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/ <nb nd ng nǧ>
/ɓ ɗ/ <b d>
/s z h/ <s z h>
/ʋ ɥ ɰ ʀ/ <v y w r>
Vowels
/i u a/ <i u a>
/iː ĩ ḭ/ <ii į î>
- Nortaneous
- Sumerul

/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/ <p b bb t d dd c j jj k g gg q gh>
/f v ʃ j h ɣ/ <f v x y h w>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a e o ei oe ou i u ue u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ạ á à â áh ah>
ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ lɛ˧ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɣɨ˧˩ɕa˧ pʰɛʔ˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ te˥˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ pə˧ e˧˩ ve˧ tʰaʔ˩ jɔ˥˧ te˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ qʰa˧ pə˧ e˧˩ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ jɔ˥˧ ma˥˧ te˧ ve˧ te˥˧ cə˧˩ kaʔ˩ ma˥˧ cɔ˧˩.
Ô kúe bụe tà gah Dò kò jô dạ vei yôu. Dò kò òu vei wûexa gge cè le Dò kò òu vei lê, wûexa peh vei yôu. Dò kò òu vei lê, ô kúe bụe tà gah wûexa gge dèi gge cè dạ vei yòu. Qa boe êi vei tah yò dei dạ vei yôu. Qa jô dà vei qa boe êi ô qo lou yò mà dei vei tèi jôe gah mà jô.
/p t k q ʔ/ <p t k q ’>
/tʰ kʰ/ <th kh>
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/ <mb nd ng nq>
/ɓ ɗ/ <b d>
/s z h/ <s z h>
/ʋ ɥ ɰ ʀ/ <w ẅ g r>
Vowels
/i u a/ <i u a>
length = double
creaky = grave
nasal = ogonek
/f v ʃ j h ɣ/ <f v x y h w>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a e o ei oe ou i u ue u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ạ á à â áh ah>
ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ lɛ˧ Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɣɨ˧˩ɕa˧ pʰɛʔ˩ ve˧ jo˧˩. Tɔ˥˧ kʰɔ˥˧ o˥˧ ve˧ lɛ˧˩, ɔ˧˩ kʰɨ˧˥ pɨ˩ tʰa˥˧ kaʔ˩ ɣɨ˧˩ɕa˧ gɛ˧ te˥˧ gɛ˧ cʰɛ˥˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ pə˧ e˧˩ ve˧ tʰaʔ˩ jɔ˥˧ te˧ ta˩ ve˧ jo˧˩. qʰa˧ cɔ˧˩ ta˩ ve˧ qʰa˧ pə˧ e˧˩ ɔ˧˩ qʰɔ˧ lo˧ jɔ˥˧ ma˥˧ te˧ ve˧ te˥˧ cə˧˩ kaʔ˩ ma˥˧ cɔ˧˩.
Ô kúe bụe tà gah Dò kò jô dạ vei yôu. Dò kò òu vei wûexa gge cè le Dò kò òu vei lê, wûexa peh vei yôu. Dò kò òu vei lê, ô kúe bụe tà gah wûexa gge dèi gge cè dạ vei yòu. Qa boe êi vei tah yò dei dạ vei yôu. Qa jô dà vei qa boe êi ô qo lou yò mà dei vei tèi jôe gah mà jô.
/p t k q ʔ/ <p t k q ’>
/tʰ kʰ/ <th kh>
/ⁿb ⁿd ⁿɡ ⁿɢ/ <mb nd ng nq>
/ɓ ɗ/ <b d>
/s z h/ <s z h>
/ʋ ɥ ɰ ʀ/ <w ẅ g r>
Vowels
/i u a/ <i u a>
length = double
creaky = grave
nasal = ogonek
Lahu, a la Burmese
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/ <hp p b ht t d hc c j hk k g hkr kr>
/f v ʃ j h ɣ/ <hw w s y h r>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ai au e ă o i ui u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a at a: a. ac ak ap>
<Auc hkui pui hta kap Tau. hkau. cauc tat we yoc . Tau. hkau. o. we ruicsa gai hcai. lai Tau. hkau. o. we laic, ruicsa hpaip we yoc . Tau. hkau. o. we laic, auc hkui: puit hta. kap ruicsa kai te. gai hcai. tat we yoc. hkra pă ec we htap yauc te tat we yoc. hkra cauc tat we hkra pă ec auc hkrau lo yau. ma. te we te. căc kap ma. cauc. Yau. auc hkrau lo co ha tep we auc căc cauc we yo . Co ha tep we o. we laic , hcau ya. we auc răk auc răk o. we laic , nak hop we auc hkrau lo ba la lai , nak hop we laic auc răk htap ma. ra. .>
kek
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/ <hp p b ht t d hc c j hk k g hkr kr>
/f v ʃ j h ɣ/ <hw w s y h r>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ai au e ă o i ui u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a at a: a. ac ak ap>
<Auc hkui pui hta kap Tau. hkau. cauc tat we yoc . Tau. hkau. o. we ruicsa gai hcai. lai Tau. hkau. o. we laic, ruicsa hpaip we yoc . Tau. hkau. o. we laic, auc hkui: puit hta. kap ruicsa kai te. gai hcai. tat we yoc. hkra pă ec we htap yauc te tat we yoc. hkra cauc tat we hkra pă ec auc hkrau lo yau. ma. te we te. căc kap ma. cauc. Yau. auc hkrau lo co ha tep we auc căc cauc we yo . Co ha tep we o. we laic , hcau ya. we auc răk auc răk o. we laic , nak hop we auc hkrau lo ba la lai , nak hop we laic auc răk htap ma. ra. .>
kek
Very well.mountainman wrote:Double consonants sounds awesome.
/m n ŋ/ <m/mm n/nn ng>
/p t k/ <p/pp t/tt k/ck>
/s ɣ/ <s/ss g/gg>
/l ɾ~r/ <l/ll d/dd>
/ɹ j w/ <r/rr j/ij w/uw>
Word-finally in monosyllables, the double variant is always used.
Open:
/i: ɪ u: ʊ/ <i î u û>
/e: e ə o/ <ee ê e ou>
/ɛ ʌ ɔ: ɔ/ <ae eo o ô>
/æ: æ ɒ: ɒ/ <a â oa å>
Closed:
/i: ɪ u: ʊ/ <ie i uu u>
/e: e ə o/ <ee e ' ou>
/ɛ ʌ ɔ: ɔ/ <ae eo oo o>
/æ: æ ɒ: ɒ/ <aa a oa å>
E.g.
/tiːnɔːt/ <tinoot>
/tiːnɔt/ <tinot>
/tɪnɔːt/ <tinnoot>
/tɪnɔt/ <tinnot>
/tɒk/ <tåck>
/piːtɒk/ <pitåk>
Knowledge is power, and power corrupts. So study hard and be evil!
- Nortaneous
- Sumerul

Lahu as Yi, sort of
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/ <p b bb t d dd q j jj k g gg hx x>
/f v ʃ j h ɣ/ <f v s y h w>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ie uo ea er o i e u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ap at ax ac ag ab>
Uoq ket bep tax gab duox kuox juoq dap vea yoq. Duox kuox ox vea weq sa ggie qiex lie duox kuox ox vea lieq, weq sa pieb vea yoq. Duox kuox ox vea lieq, uoq ket bep tax gab weq sa ggie deax ggie qiex dap vea yoq. Hxa ber eaq vea tab yuox dea dap vea yoq. Hxa juoq dap vea hxa ber eaq uoq hxuo lo yuox max dea vea deax jerq gab max juoq. Yuox uoq hxuo lo jo ha deab vea uoq jerq juoq vea yoq. Jo ha deab vea ox vea lieq, quo yax vea uoq werg uoq werg ox vea lieq, nag hob vea uoq hxuo lo bba la lie, nag hob vea lieq uoq werg tab max wax.
/pʰ p b tʰ t d cʰ c ɟ kʰ k g qʰ q/ <p b bb t d dd q j jj k g gg hx x>
/f v ʃ j h ɣ/ <f v s y h w>
/m n ŋ/ <m n ng>
/l/ <l>
/a ɛ ɔ e ə o i ɨ u/ <a ie uo ea er o i e u>
/˧ ˩ ˧˥ ˥˧ ˧˩ ʔ˥ ʔ˩/ <a ap at ax ac ag ab>
Uoq ket bep tax gab duox kuox juoq dap vea yoq. Duox kuox ox vea weq sa ggie qiex lie duox kuox ox vea lieq, weq sa pieb vea yoq. Duox kuox ox vea lieq, uoq ket bep tax gab weq sa ggie deax ggie qiex dap vea yoq. Hxa ber eaq vea tab yuox dea dap vea yoq. Hxa juoq dap vea hxa ber eaq uoq hxuo lo yuox max dea vea deax jerq gab max juoq. Yuox uoq hxuo lo jo ha deab vea uoq jerq juoq vea yoq. Jo ha deab vea ox vea lieq, quo yax vea uoq werg uoq werg ox vea lieq, nag hob vea uoq hxuo lo bba la lie, nag hob vea lieq uoq werg tab max wax.
Here, have a kitchen sink.
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/
/j w ʕ ʕʷ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/
/(ə) ɐ/
OVC
O is an obligatory onset consonant which may be any from the above sets.
V is typically an optional /ɐ/, however some analyses propose /ə/ to occur between most sequences of adjacent consonants. Additionally, /(ə) ɐ/ change their quality depending upon surrounding consonants;
ə > u / CL_
ə > i / CP_
ə > o / _CpL
ə > e / _CpP
ɐ > ɒ / CL_
ɐ > a / CP_
ɐ > aʊ / _CpL
ɐ > aɪ / _CpP
ɐ > ɑ / CU_, CF_
C is an optional coda consonant of the sets:
/p t k q ʔ/
/pʰ tʰ kʰ qʰ/
/p' t' k' q'/
/m n ŋ/
/m̥ n̥ ŋ̊/
/m̰ n̰ ŋ̰/
/s x χ ħ h/
/j w ʕ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰/
/j̃ w̃ ʕ̃/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək']
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ]
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ]
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ]
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət]
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/
/j w ʕ ʕʷ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/
/(ə) ɐ/
OVC
V is typically an optional /ɐ/, however some analyses propose /ə/ to occur between most sequences of adjacent consonants. Additionally, /(ə) ɐ/ change their quality depending upon surrounding consonants;
ə > u / CL_
ə > i / CP_
ə > o / _CpL
ə > e / _CpP
ɐ > ɒ / CL_
ɐ > a / CP_
ɐ > aʊ / _CpL
ɐ > aɪ / _CpP
ɐ > ɑ / CU_, CF_
/p t k q ʔ/
/pʰ tʰ kʰ qʰ/
/p' t' k' q'/
/m n ŋ/
/m̥ n̥ ŋ̊/
/m̰ n̰ ŋ̰/
/s x χ ħ h/
/j w ʕ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰/
/j̃ w̃ ʕ̃/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək']
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ]
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ]
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ]
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət]
"To those who seek the solace of eternity, may journey down the river through the sacred Gates of Iss and find everlasting peace in the bosom of Issus"
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ ‹b ub bu ib bi br d ud du id (z) j uj ju idr (zr) jr ujr jru g gu rg rgu gru gr ‘›
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ ‹p pu t tu k ku q qu›
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ ‹pp tt kk kku qq qqu qqru qqr›
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ ‹bb dd ddu ddr ddru›
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ ‹mb umb mbu imb mbr nd und ndu ind (nz) nj unj nju indr (nzr) njr unjr njru ndr ng ngu›
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/ ‹mp mpu nt ntu nk nku›
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ ‹mpp ntt nkk nkku›
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ ‹m um mu im mi mr n un nu in ni uni niu inr nri unri nriu nr unr nru gn gnu›
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ ‹mh umh mhu imh mhi nh unh nhu inh nhi unhi nhiu gnh gnhu›
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ ‹mm umm mmu imm mmi mmr nn unn nnu inn nni unni nniu innr nnri unnri nnriu nnr unnr nnru gnn gnnu›
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ ‹bmu bmi bmr dn dnu zn dnr›
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ ‹s us su is c uc cu isr cr ucr cru sr usr sru x xu rx rxu xru xr hr hru h›
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ ‹sh ush shu ish ch uch chu xh xhu rxh rxhu›
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ ‹ss ssu cc ccu ccr ssr xx xxu rxx rxxu xxru xxr›
/j w ʕ ʕʷ/ ‹y w r ru›
/j̊ w̥/ ‹yh wh
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ ‹yy ww rr rru›
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ ‹yn wm rn rnu›
/j̃̊ w̥̃/ ‹yhn whm›
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ ‹yyn wwm rrn rrnu›
/(ə) ɐ/ ‹(e) a›
/saʷdk'/ [zaʊdək'] ‹saudekk›
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] ‹mbret›
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] ‹cujrua›
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] ‹rxxerxarx›
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] ‹aimbed›
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ ‹p pu t tu k ku q qu›
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ ‹pp tt kk kku qq qqu qqru qqr›
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ ‹bb dd ddu ddr ddru›
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ ‹mb umb mbu imb mbr nd und ndu ind (nz) nj unj nju indr (nzr) njr unjr njru ndr ng ngu›
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/ ‹mp mpu nt ntu nk nku›
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ ‹mpp ntt nkk nkku›
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ ‹m um mu im mi mr n un nu in ni uni niu inr nri unri nriu nr unr nru gn gnu›
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ ‹mh umh mhu imh mhi nh unh nhu inh nhi unhi nhiu gnh gnhu›
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ ‹mm umm mmu imm mmi mmr nn unn nnu inn nni unni nniu innr nnri unnri nnriu nnr unnr nnru gnn gnnu›
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ ‹bmu bmi bmr dn dnu zn dnr›
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ ‹s us su is c uc cu isr cr ucr cru sr usr sru x xu rx rxu xru xr hr hru h›
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ ‹sh ush shu ish ch uch chu xh xhu rxh rxhu›
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ ‹ss ssu cc ccu ccr ssr xx xxu rxx rxxu xxru xxr›
/j w ʕ ʕʷ/ ‹y w r ru›
/j̊ w̥/ ‹yh wh
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ ‹yy ww rr rru›
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ ‹yn wm rn rnu›
/j̃̊ w̥̃/ ‹yhn whm›
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ ‹yyn wwm rrn rrnu›
/(ə) ɐ/ ‹(e) a›
/saʷdk'/ [zaʊdək'] ‹saudekk›
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] ‹mbret›
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] ‹cujrua›
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] ‹rxxerxarx›
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] ‹aimbed›
The conlanger formerly known as “the conlanger formerly known as Pole, the”.
If we don't study the mistakes of the future we're doomed to repeat them for the first time.
If we don't study the mistakes of the future we're doomed to repeat them for the first time.
- Nortaneous
- Sumerul

/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ <p wb pw yb py pr t wd tw yd zh j wj jw ydr zhr wjr jwr tr k kw q qw qwr qr '>
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <ph phw th thw kh khw qh qhw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <p' t' k' k'w q' q'w q'wr q'r>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <b d dw dr dwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ñb mbr nd md ndw ñd nzh nj mj njw ñdr nzhr njr mjr njwr ndr nk nkw>
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/ <mph mphw nth nthw nkh nkhw>
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mp' nt' nk' nk'w>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw yn ny wny nyw ynr nyr wnyr nywr nr wnr nwr ng ngw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <mh wmh mhw...>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <m' wm'...>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bm bñ bnr dn dm jn dnr>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <s ws sw ys sh wsh shw ysr shr wshr shwr sr wsr swr x xw xh xhw xhwr ch chw h>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <hs whs hsw yhs hsh whsh hshw hx hxw hxh hxhw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <s'...>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w r rw>
/j̊ w̥/ <yh wh>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <y' w' r' r' w>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <ñ ñw nh nhw>
/j̃̊ w̥̃/ <ñh ñwh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <ñh' ñhw nh' nh'w>
/(ə) ɐ/ <e a>
OVC
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <ê>
ɐ > ɒ / CL_ <au>
ɐ > a / CP_ <ae>
ɐ > aʊ / _CpL <ao>
ɐ > aɪ / _CpP <ai>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <â>
/p t k q ʔ/
/pʰ tʰ kʰ qʰ/
/p' t' k' q'/
/m n ŋ/
/m̥ n̥ ŋ̊/
/m̰ n̰ ŋ̰/
/s x χ ħ h/
/j w ʕ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰/
/j̃ w̃ ʕ̃/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] saodek'
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] mbreth
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] shujau
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] xhe'xhâxh
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət][/quote] 'aiñbet
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <ph phw th thw kh khw qh qhw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <p' t' k' k'w q' q'w q'wr q'r>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <b d dw dr dwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ñb mbr nd md ndw ñd nzh nj mj njw ñdr nzhr njr mjr njwr ndr nk nkw>
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/ <mph mphw nth nthw nkh nkhw>
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mp' nt' nk' nk'w>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw yn ny wny nyw ynr nyr wnyr nywr nr wnr nwr ng ngw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <mh wmh mhw...>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <m' wm'...>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bm bñ bnr dn dm jn dnr>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <s ws sw ys sh wsh shw ysr shr wshr shwr sr wsr swr x xw xh xhw xhwr ch chw h>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <hs whs hsw yhs hsh whsh hshw hx hxw hxh hxhw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <s'...>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w r rw>
/j̊ w̥/ <yh wh>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <y' w' r' r' w>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <ñ ñw nh nhw>
/j̃̊ w̥̃/ <ñh ñwh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <ñh' ñhw nh' nh'w>
/(ə) ɐ/ <e a>
OVC
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <ê>
ɐ > ɒ / CL_ <au>
ɐ > a / CP_ <ae>
ɐ > aʊ / _CpL <ao>
ɐ > aɪ / _CpP <ai>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <â>
/p t k q ʔ/
/pʰ tʰ kʰ qʰ/
/p' t' k' q'/
/m n ŋ/
/m̥ n̥ ŋ̊/
/m̰ n̰ ŋ̰/
/s x χ ħ h/
/j w ʕ/
/j̊ w̥/
/j̰ w̰ ʕ̰/
/j̃ w̃ ʕ̃/
/j̃̊ w̥̃/
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] saodek'
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] mbreth
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] shujau
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] xhe'xhâxh
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət][/quote] 'aiñbet
Kitchen sink:
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ <b wb bw yb by br d wd dw yd (ž) ģ wģ ģw ydr (žr) ģr wģr ģwr dr g gw ġ ġw ġwr ġr '>
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <p pw t tw k kw q qw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <b' d' g' g'w ġ' ġ'w ġ'wr ġ'r>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <bb dd ddw ddr ddwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ymb mbr nd wnd ndw ynd (žn) nģn wnģ nģw yndr (žnr) nģr wnģr nģwr ndr ng ngw>
/ᵐpʰ ᵐpʰʷ ⁿtʰ ⁿtʰʷ ᵑkʰ ᵑkʰʷ/ <mp mpw nt ntw nk nkw>
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mb' nd' ng' ng'w>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw yn ny wny nyw ynr nyr wnyr nywr nr wnr nwr gn gnw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <mh wmh mhw ymh mhy nh wnh nhw ynh nhy wnhy nhyw gnh gnhw>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <mm wmm mmw ymm mmy mmr nn wnn nnw ynn nny wnny nnyw ynnr nnyr wnnyr nnywr nnr wnnr nnwr gnn gnnw>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bwm bym brm dn dwn ģn drn>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <z wz zw yz j wj jw yzr jr wjr jwr zr wzr zwr h hw x xw xwr xr ḣ ḣw ĥ>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <s ws sw ys c wc cw hh hhw xh xhw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <z' z'w j' j'w j'r z'r h' h'w x' x'w x'wr x'r>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w r rw>
/j̊ w̥/ <yh wh>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <yy ww rr rrw>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <ŷ ŵ ř řw>
/j̃̊ w̥̃/ <ŷh ŵh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <ŷŷ ŵŵ řř řřw>
/(ə) ɐ/ <(e) a>
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <e>
ɐ > ɒ / CL_ <au>
ɐ > a / CP_ <ai>
ɐ > aʊ / _CpL <ao>
ɐ > aɪ / _CpP <ae>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <aa>
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] <zaowdeg'>
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] <mbret>
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] <jwuģwrau>
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] <x'exaax>
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] <aiymbed>
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ <b wb bw yb by br d wd dw yd (ž) ģ wģ ģw ydr (žr) ģr wģr ģwr dr g gw ġ ġw ġwr ġr '>
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <p pw t tw k kw q qw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <b' d' g' g'w ġ' ġ'w ġ'wr ġ'r>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <bb dd ddw ddr ddwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ymb mbr nd wnd ndw ynd (žn) nģn wnģ nģw yndr (žnr) nģr wnģr nģwr ndr ng ngw>
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mb' nd' ng' ng'w>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw yn ny wny nyw ynr nyr wnyr nywr nr wnr nwr gn gnw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <mh wmh mhw ymh mhy nh wnh nhw ynh nhy wnhy nhyw gnh gnhw>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <mm wmm mmw ymm mmy mmr nn wnn nnw ynn nny wnny nnyw ynnr nnyr wnnyr nnywr nnr wnnr nnwr gnn gnnw>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bwm bym brm dn dwn ģn drn>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <z wz zw yz j wj jw yzr jr wjr jwr zr wzr zwr h hw x xw xwr xr ḣ ḣw ĥ>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <s ws sw ys c wc cw hh hhw xh xhw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <z' z'w j' j'w j'r z'r h' h'w x' x'w x'wr x'r>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w r rw>
/j̊ w̥/ <yh wh>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <yy ww rr rrw>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <ŷ ŵ ř řw>
/j̃̊ w̥̃/ <ŷh ŵh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <ŷŷ ŵŵ řř řřw>
/(ə) ɐ/ <(e) a>
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <e>
ɐ > ɒ / CL_ <au>
ɐ > a / CP_ <ai>
ɐ > aʊ / _CpL <ao>
ɐ > aɪ / _CpP <ae>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <aa>
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] <zaowdeg'>
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] <mbret>
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] <jwuģwrau>
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] <x'exaax>
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] <aiymbed>
Whatever:
/m n ɲ ŋ ɴ/
/mː nː ɲː ŋː ɴː/
/p t c k q/
/pː tː cː kː qː/
/v z j ɣ ʁ/
/fː sː çː xː χː/
/l ʎ/
/lː ʎː/
/i e a o u/
/iː eː aː oː uː/
(C)V(ː)((L)(C))/(Cː)(V(ː))...(S)
/seqːaːtalaqoːc, ek seqːaːɲiːqoːc. iːŋaʎːaqoːc vaq kuʎaqoːc vaq eχːeqoːc, vaq toqoqoːc peleːq viçːivoqet./
/m n ɲ ŋ ɴ/
/mː nː ɲː ŋː ɴː/
/p t c k q/
/pː tː cː kː qː/
/v z j ɣ ʁ/
/fː sː çː xː χː/
/l ʎ/
/lː ʎː/
/i e a o u/
/iː eː aː oː uː/
/seqːaːtalaqoːc, ek seqːaːɲiːqoːc. iːŋaʎːaqoːc vaq kuʎaqoːc vaq eχːeqoːc, vaq toqoqoːc peleːq viçːivoqet./
- Nortaneous
- Sumerul

/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ny ng rn>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn nny nng rnn>
/p t c k q/ <p t c k q>
/pː tː cː kː qː/ <pp tt cc kk qq>
/v z j ɣ ʁ/ <v z y g r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss ssh gg rr>
/l ʎ/ <l ly>
/lː ʎː/ <ll lly>
/i e a o u/ <i e a o u>
/iː eː aː oː uː/ <ii ee aa oo uu>
Seqqaatalaqooc, ek seqqaanyiiqooc. Iingallyaqooc vaq kulyaqooc vaq erreqooc, vaq toqoqooc peleeq visshivoqet.
or
/p t c k q/ <b d j g gh>
/pː tː cː kː qː/ <p t c k kh>
/v z j ɣ ʁ/ <v z y g r>
/fː sː çː xː χː/ <f s sh h x>
/l ʎ/ <l ly>
/lː ʎː/ <ll lly>
/i e a o u/ <i e a o u>
/iː eː aː oː uː/ <ī ē ā ō ū>
Sekhādalaghōj, eg sekhānyīghōj. Īngallyaghōj vagh kulyaghōj vagh exeghōj, vagh toghoghōj pelēgh vishivoghet.
/p t c k q/ <p t c k q>
/v z j ɣ ʁ/ <v z y g r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss ssh gg rr>
/l ʎ/ <l ly>
/lː ʎː/ <ll lly>
/i e a o u/ <i e a o u>
Seqqaatalaqooc, ek seqqaanyiiqooc. Iingallyaqooc vaq kulyaqooc vaq erreqooc, vaq toqoqooc peleeq visshivoqet.
or
/p t c k q/ <b d j g gh>
/pː tː cː kː qː/ <p t c k kh>
/v z j ɣ ʁ/ <v z y g r>
/fː sː çː xː χː/ <f s sh h x>
/l ʎ/ <l ly>
/lː ʎː/ <ll lly>
/i e a o u/ <i e a o u>
Sekhādalaghōj, eg sekhānyīghōj. Īngallyaghōj vagh kulyaghōj vagh exeghōj, vagh toghoghōj pelēgh vishivoghet.
Whatever:
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ń g ň>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ńń gg ňň>
/p t c k q/ <p t c k q>
/v z j ɣ ʁ/ <f s j h r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss jj hh rr>
/l ʎ/ <l ļ>
/lː ʎː/ <ll ļļ>
/i e a o u/ <i e a o u>
/iː eː aː oː uː/ <î ê â ô û>
Seqqâtalaqôc, ek seqqâńîqôc. Îgaļļaqôc faq kuļaqôc faq erreqôc, faq toqoqôc pelêq fijjifoqet.
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ń g ň>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ńń gg ňň>
/p t c k q/ <p t c k q>
/v z j ɣ ʁ/ <f s j h r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss jj hh rr>
/l ʎ/ <l ļ>
/lː ʎː/ <ll ļļ>
/i e a o u/ <i e a o u>
/iː eː aː oː uː/ <î ê â ô û>
Seqqâtalaqôc, ek seqqâńîqôc. Îgaļļaqôc faq kuļaqôc faq erreqôc, faq toqoqôc pelêq fijjifoqet.
- Nortaneous
- Sumerul

this is *terrible*
/m n ɲ ŋ ɴ/ <ᘍ ᘇ ᖕᘛ ᖕᗴ ᕐᘇ>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <:ᘍ :ᘇ :ᖕᘛ :ᖕᗴ :ᕐᘇ>
/p t c k q/ <ᗭ ᑕ ᘛ ᗴ ᕐᗴ>
/pː tː cː kː qː/ <:ᗭ :ᑕ :ᘛ :ᗴ :ᕐᗴ>
/v z j ɣ ʁ/ <ᗕ ᙅ ᘓ ᗏ ᕐᗏ>
/fː sː çː xː χː/ <:ᗕ :ᙅ :ᘓ :ᗏ :ᕐᗏ>
/l ʎ/ <ᘧ ᑊᘓ>
/lː ʎː/ <:ᘧ :ᑊᘓ>
/i e a o u/ <ᐉ ᐈ ᐊ ᐃ ᐅ>
/iː eː aː oː uː/ <ᐉ̇ ᐈ̇ ᐊ̇ ᐃ̇ ᐅ̇>
ᙑ:ᕐᗴ̇ᑕᘧᕐᗰ̇ᔾ ᐈᒃ ᙑ:ᕐᗴ̇ᖕᘙ̇ᕐᗰ̇ᔾ ᐉ̇ᖕᗴ:ᑊᘓᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᗱᑊᘓᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᐈ:ᕐᗍᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᑎᕐᗰᕐᗰ̇ᔾ ᗫᘥ̇ᖅ ᗔ:ᘒᗑᕐᗸᑦ
/m n ɲ ŋ ɴ/ <ᘍ ᘇ ᖕᘛ ᖕᗴ ᕐᘇ>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <:ᘍ :ᘇ :ᖕᘛ :ᖕᗴ :ᕐᘇ>
/p t c k q/ <ᗭ ᑕ ᘛ ᗴ ᕐᗴ>
/pː tː cː kː qː/ <:ᗭ :ᑕ :ᘛ :ᗴ :ᕐᗴ>
/v z j ɣ ʁ/ <ᗕ ᙅ ᘓ ᗏ ᕐᗏ>
/fː sː çː xː χː/ <:ᗕ :ᙅ :ᘓ :ᗏ :ᕐᗏ>
/l ʎ/ <ᘧ ᑊᘓ>
/lː ʎː/ <:ᘧ :ᑊᘓ>
/i e a o u/ <ᐉ ᐈ ᐊ ᐃ ᐅ>
/iː eː aː oː uː/ <ᐉ̇ ᐈ̇ ᐊ̇ ᐃ̇ ᐅ̇>
ᙑ:ᕐᗴ̇ᑕᘧᕐᗰ̇ᔾ ᐈᒃ ᙑ:ᕐᗴ̇ᖕᘙ̇ᕐᗰ̇ᔾ ᐉ̇ᖕᗴ:ᑊᘓᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᗱᑊᘓᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᐈ:ᕐᗍᕐᗰ̇ᔾ ᗕᖅ ᑎᕐᗰᕐᗰ̇ᔾ ᗫᘥ̇ᖅ ᗔ:ᘒᗑᕐᗸᑦ
Whatever:
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ņ ng rn>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ņņ nng rnn>
/p t c k q/ <p t ţ k q>
/pː tː cː kː qː/ <pp tt ţţ kk qq>
/v z j ɣ ʁ/ <v s j g r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss şş gg rr>
/l ʎ/ <l ļ>
/lː ʎː/ <ll ļļ>
/i e a o u/ <i e a o u>
Seqqātalaqōţ, ek seqqāņīqōţ. Īngaļļaqōţ vaq kuļaqōţ vaq erreqōţ, vaq toqoqōţ pelēq vişşivoqet.
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ņ ng rn>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ņņ nng rnn>
/p t c k q/ <p t ţ k q>
/pː tː cː kː qː/ <pp tt ţţ kk qq>
/v z j ɣ ʁ/ <v s j g r>
/fː sː çː xː χː/ <ff ss şş gg rr>
/l ʎ/ <l ļ>
/lː ʎː/ <ll ļļ>
/i e a o u/ <i e a o u>
Seqqātalaqōţ, ek seqqāņīqōţ. Īngaļļaqōţ vaq kuļaqōţ vaq erreqōţ, vaq toqoqōţ pelēq vişşivoqet.
- Nortaneous
- Sumerul

/m n ɲ ŋ ɴ/ <マ ナ ニャ ガ グヮ>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <ッマ ッナ ッニャ ッガ ッグヮ>
/p t c k q/ <パ タ チャ カ クヮ>
/pː tː cː kː qː/ <ッパ ッタ ッチャ ッカ ックヮ>
/v z j ɣ ʁ/ <ワ ザ ヤ ハ ハヮ>
/fː sː çː xː χː/ <ッワ ッサ ッシャ ッハ ッハヮ>
/l ʎ/ <ラ リャ>
/lː ʎː/ <ッラ ッリャ>
/i e a o u/ <イ エ ア オ ウ>
/iː eː aː oː uː/ <イー エー アー オー ウー>
セックヮータラクォーチ エカ セックヮーニィクォーチ。 イーガッリャクォーチ ワㇰ クリャクォーチ ワㇰ エッヘクォーチ、 ワㇰ トクォクォーチ ペレーㇰ ヰッシヲクェㇳ。
or as Yup'ik
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ñ ng rn>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ññ ngg rnn>
/p t c k q/ <p t c k q>
/v z j ɣ ʁ/ <v s y g r>
/fː sː çː xː χː/ <vv ss yy gg rr>
/l ʎ/ <l ḷ>
/lː ʎː/ <ll ḷḷ>
/i e a o u/ <i e a o u>
Seqqaatalaqooc, ek seqqaañiqooc. Iingaḷḷaqooc vaq kuḷaqooc vaq erreqooc, vaq toqoqooc peleeq viyyivoqet.
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <ッマ ッナ ッニャ ッガ ッグヮ>
/p t c k q/ <パ タ チャ カ クヮ>
/pː tː cː kː qː/ <ッパ ッタ ッチャ ッカ ックヮ>
/v z j ɣ ʁ/ <ワ ザ ヤ ハ ハヮ>
/fː sː çː xː χː/ <ッワ ッサ ッシャ ッハ ッハヮ>
/l ʎ/ <ラ リャ>
/lː ʎː/ <ッラ ッリャ>
/i e a o u/ <イ エ ア オ ウ>
/iː eː aː oː uː/ <イー エー アー オー ウー>
セックヮータラクォーチ エカ セックヮーニィクォーチ。 イーガッリャクォーチ ワㇰ クリャクォーチ ワㇰ エッヘクォーチ、 ワㇰ トクォクォーチ ペレーㇰ ヰッシヲクェㇳ。
or as Yup'ik
/m n ɲ ŋ ɴ/ <m n ñ ng rn>
/mː nː ɲː ŋː ɴː/ <mm nn ññ ngg rnn>
/p t c k q/ <p t c k q>
/v z j ɣ ʁ/ <v s y g r>
/fː sː çː xː χː/ <vv ss yy gg rr>
/l ʎ/ <l ḷ>
/lː ʎː/ <ll ḷḷ>
/i e a o u/ <i e a o u>
Seqqaatalaqooc, ek seqqaañiqooc. Iingaḷḷaqooc vaq kuḷaqooc vaq erreqooc, vaq toqoqooc peleeq viyyivoqet.
- Nortaneous
- Sumerul

Venda
/pʰ pʼ b t̪ʰ t̪ʼ d̪ tʰ tʼ d dʲ kʰ kʼ g kʷʰ pʷʼ bʷ/
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/
/l̪ l r j w/
/a ɛ ɔ e o i u/
Two tones: high, low; low is default
Can't find a sample text that distinguishes low-mid from high-mid vowels or notes the tones, so:
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tshi liŋgana siani ḽa tsʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihi.
/pʰ pʼ b t̪ʰ t̪ʼ d̪ tʰ tʼ d dʲ kʰ kʼ g kʷʰ pʷʼ bʷ/
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/
/l̪ l r j w/
/a ɛ ɔ e o i u/
Can't find a sample text that distinguishes low-mid from high-mid vowels or notes the tones, so:
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tshi liŋgana siani ḽa tsʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihi.
- Nortaneous
- Sumerul

/pʰ pʼ b t̪ʰ t̪ʼ d̪ tʰ tʼ d dʲ kʰ kʼ g kʷʰ pʷʼ bʷ/ <ph p b tth tt dd th t d dy kh k g kw pw bw>
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/ <pf bv ts dz tsw dzw ch j>
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/ <f v ff vv s z sw zw sh zh x h>
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/ <m nn n ny ng ngw>
/l̪ l r j w/ <ll l r y w>
/a ɛ ɔ e o i u/ <a è ò e o i u>
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tʃʰi liŋgana siani ḽa tʃʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihi.[/quote]
Vathu votthe va bebwa ve na mbofolowo nahone va chi linggana siani lla chirunzi na pfanelo. Vathu votthe vo nnewa mihumbulo na mvvalo nggauralo va tea u konou ffarana sa vathu vathihi.
or f v ff vv tth tt dd nn ll = ꜭ ꝩ f v þh þ ð ᴎ ꞁ, because why not
Ꝩathu ꝩoþhe ꝩa bebwa ꝩe na mboꜭolowo nahone ꝩa chi linggana siani ꞁa chirunzi na pfanelo. Ꝩathu ꝩoþhe ꝩo ᴎewa mihumbulo na mvalo nggauralo ꝩa tea u konou farana sa ꝩathu ꝩathihi.
or
Vwathu vwoxhe vwa bebwa vwe na mbofwolowo nahone vwa chi linggana siani xla chirunzi na pfanelo. Vwathu vwoxhe vwo xnewa mihumbulo na mvalo nggauralo vwa tea u konou farana sa vwathu vwathihi.
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/ <pf bv ts dz tsw dzw ch j>
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/ <f v ff vv s z sw zw sh zh x h>
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/ <m nn n ny ng ngw>
/l̪ l r j w/ <ll l r y w>
/a ɛ ɔ e o i u/ <a è ò e o i u>
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tʃʰi liŋgana siani ḽa tʃʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihi.[/quote]
Vathu votthe va bebwa ve na mbofolowo nahone va chi linggana siani lla chirunzi na pfanelo. Vathu votthe vo nnewa mihumbulo na mvvalo nggauralo va tea u konou ffarana sa vathu vathihi.
or f v ff vv tth tt dd nn ll = ꜭ ꝩ f v þh þ ð ᴎ ꞁ, because why not
Ꝩathu ꝩoþhe ꝩa bebwa ꝩe na mboꜭolowo nahone ꝩa chi linggana siani ꞁa chirunzi na pfanelo. Ꝩathu ꝩoþhe ꝩo ᴎewa mihumbulo na mvalo nggauralo ꝩa tea u konou farana sa ꝩathu ꝩathihi.
or
Vwathu vwoxhe vwa bebwa vwe na mbofwolowo nahone vwa chi linggana siani xla chirunzi na pfanelo. Vwathu vwoxhe vwo xnewa mihumbulo na mvalo nggauralo vwa tea u konou farana sa vwathu vwathihi.
I'm pretty sure this is terrible, but I can't imagine any romanization of this that wouldn't be.
Kitchen Sink
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ <b wb bw yb by br d wd dw yd (jj) j wj jw ydr (jjr) jr wjr jwr dr g gw q qw qwr qr h>
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <p pw t tw k kw hq hqw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <ph th kh kwh qh qwh qrh qwrh>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <bh dh dwh dr dwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ymb mbr nd wnd ndw ynd (njj) nj wnj njw yndr (njjr) njr wnjr njwr ndr ng ngw)
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mph nth nkh nkwh>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw ny yn wny nyw ynr nyr nr wnr nwr ng ngw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <hm whm hmw yhm hmy hn whn hnw yhn hny whny hnyw hng hngw>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <mh wmh mwh ymh myh mrh nh wnh nwh ynh nyh wnyh nywh ynrh nyrh wnyrh nywrh nrh wnrh nwrh ngh ngwh>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bmw bmy bmr dn dnw jn dnr>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <z wz zw yz s ws sw yzr wsr swr zr wzr zwr x xw c cw cwr cr gh gwh hg>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <hz whz hzw yhz hs whs hsw hx hxw hc hcw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <zh zwh sh swh srh zrh xh xwh ch cwh cwrh crh>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w h wh>
/j̊ w̥/ <hy hw>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <yh wwh hh whh>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <nny nnw nnh nnwh>
/j̃̊ w̥̃/ <hnny hnnw hnnh hnnwh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <nnyh nnwh nnhh nnwhh>
/(ə) ɐ/ <(a) l>
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <e>
ɐ > ɒ / CL_ <ul>
ɐ > a / CP_ <il>
ɐ > aʊ / _CpL <wl>
ɐ > aɪ / _CpP <yl>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <al>
/p t k q ʔ/ <b d g q h>
/pʰ tʰ kʰ qʰ/ <p t k hq>
/p' t' k' q'/ <ph th kh qh>
/m n ŋ/ <m n ng>
/m̥ n̥ ŋ̊/ <hm hn hng>
/m̰ n̰ ŋ̰/ <mh nh ngh>
/s x χ ħ h/ <s x c gh hg>
/j w ʕ/ <y w h>
/j̊ w̥/ <hy hw>
/j̰ w̰ ʕ̰/ <yh wh hh>
/j̃ w̃ ʕ̃/ <ny nw nnh>
/j̃̊ w̥̃/ <hny hnw>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/ <nyh nwh nhh>
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] zwldakh
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] mbrat
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] swujwrul
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] cahcalc
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] hylmbat
Kitchen Sink
/p ʷb pʷ ʲb pʲ pˁ t ʷd tʷ ʲd (ʒ) dʒ ʷdʒ dʒʷ ʲdˁ (ʒˁ) dʒˁ ʷdʒˁ dʒʷˁ tˁ k kʷ q qʷ qʷˁ qˁ ʔ/ <b wb bw yb by br d wd dw yd (jj) j wj jw ydr (jjr) jr wjr jwr dr g gw q qw qwr qr h>
/pʰ pʰʷ tʰ tʰʷ kʰ kʰʷ qʰ qʰʷ/ <p pw t tw k kw hq hqw>
/p' t' k' kʷ' q' qʷ' qʷˁ' qˁ'/ <ph th kh kwh qh qwh qrh qwrh>
/ɓ ɗ ɗʷ ɗˁ ɗʷˁ/ <bh dh dwh dr dwr>
/ᵐb ʷ̃b ᵐbʷ ʲ̃b ᵐbˁ ⁿd ʷ̃d ⁿdʷ ʲ̃d (ʒ̃) ⁿdʒ̃ ʷ̃dʒ ⁿdʒʷ ʲ̃dˁ (ʒ̃ˁ) ⁿdʒˁ ʷ̃dʒˁ ⁿdʒʷˁ ⁿdˁ ᵑg ᵑgʷ/ <mb wmb mbw ymb mbr nd wnd ndw ynd (njj) nj wnj njw yndr (njjr) njr wnjr njwr ndr ng ngw)
/ᵐp' ⁿt' ᵑk' ᵑkʷ'/ <mph nth nkh nkwh>
/m ʷm mʷ ʲm mʲ mˁ n ʷn nʷ ʲn nʲ ʷnʲ nʲʷ ʲnˁ nʲˁ ʷnʲˁ nʲʷˁ nˁ ʷnˁ nʷˁ ŋ ŋʷ/ <m wm mw ym my mr n wn nw ny yn wny nyw ynr nyr nr wnr nwr ng ngw>
/m̥ ʷm̥ m̥ʷ ʲm̥ m̥ʲ n̥ ʷn̥ n̥ʷ ʲn̥ n̥ʲ ʷn̥ʲ n̥ʲʷ ŋ̊ ŋ̊ʷ/ <hm whm hmw yhm hmy hn whn hnw yhn hny whny hnyw hng hngw>
/m̰ ʷm̰ m̰ʷ ʲm̰ m̰ʲ m̰ˁ n̰ ʷn̰ n̰ʷ ʲn̰ n̰ʲ ʷn̰ʲ n̰ʲʷ ʲn̰ˁ n̰ʲˁ ʷn̰ʲˁ n̰ʲʷˁ n̰ˁ ʷn̰ˁ n̰ʷˁ ŋ̰ ŋ̰ʷ/ <mh wmh mwh ymh myh mrh nh wnh nwh ynh nyh wnyh nywh ynrh nyrh wnyrh nywrh nrh wnrh nwrh ngh ngwh>
/bʷ̃ bʲ̃ bˁ̃ dⁿ dʷ̃ dʒ̃ dˁ̃/ <bmw bmy bmr dn dnw jn dnr>
/s ʷs sʷ ʲs ʃ ʷʃ ʃʷ ʲsˁ ʃˁ ʷʃˁ ʃʷˁ sˁ ʷsˁ sʷˁ x xʷ χ χʷ χʷˁ χˁ ħ ħʷ h/ <z wz zw yz s ws sw yzr wsr swr zr wzr zwr x xw c cw cwr cr gh gwh hg>
/sʰ ʷsʰ sʷʰ ʲsʰ ʃʰ ʷʃʰ ʃʷʰ xʰ xʰʷ χʰ χʰʷ/ <hz whz hzw yhz hs whs hsw hx hxw hc hcw>
/s' sʷ' ʃ' ʃʷ' ʃˁ' sˁ' x' xʷ' χ' χʷ' χʷˁ' χˁ'/ <zh zwh sh swh srh zrh xh xwh ch cwh cwrh crh>
/j w ʕ ʕʷ/ <y w h wh>
/j̊ w̥/ <hy hw>
/j̰ w̰ ʕ̰ ʕ̰ʷ/ <yh wwh hh whh>
/j̃ w̃ ʕ̃ ʕ̃ʷ/ <nny nnw nnh nnwh>
/j̃̊ w̥̃/ <hnny hnnw hnnh hnnwh>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃ ʕ̰̃ʷ/ <nnyh nnwh nnhh nnwhh>
/(ə) ɐ/ <(a) l>
ə > u / CL_ <u>
ə > i / CP_ <i>
ə > o / _CpL <o>
ə > e / _CpP <e>
ɐ > ɒ / CL_ <ul>
ɐ > a / CP_ <il>
ɐ > aʊ / _CpL <wl>
ɐ > aɪ / _CpP <yl>
ɐ > ɑ / CU_, CF_ <al>
/p t k q ʔ/ <b d g q h>
/pʰ tʰ kʰ qʰ/ <p t k hq>
/p' t' k' q'/ <ph th kh qh>
/m n ŋ/ <m n ng>
/m̥ n̥ ŋ̊/ <hm hn hng>
/m̰ n̰ ŋ̰/ <mh nh ngh>
/s x χ ħ h/ <s x c gh hg>
/j w ʕ/ <y w h>
/j̊ w̥/ <hy hw>
/j̰ w̰ ʕ̰/ <yh wh hh>
/j̃ w̃ ʕ̃/ <ny nw nnh>
/j̃̊ w̥̃/ <hny hnw>
/j̰̃ w̰̃ ʕ̰̃/ <nyh nwh nhh>
Examples:
/saʷdk'/ [zaʊdək'] zwldakh
/ᵐbˁtʰ/ [ᵐbˁətʰ] mbrat
/ʃʷdʒʷˁa/ [ʃʷudʒʷˁɒ] swujwrul
/χ'χaχ/ [χəʔχɑχ] cahcalc
/aʲ̃bt/ [ʔãɪbət] hylmbat
Venda
/pʰ pʼ b t̪ʰ t̪ʼ d̪ tʰ tʼ d dʲ kʰ kʼ g kʷʰ pʷʼ bʷ/ ‹p pp b ṯ ṯṯ ḏ t tt d đ k kk g kw ppw bw›
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/ ‹pf bv ts dz tsw dzw tc dj›
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/ ‹ḟ ṿ f v s z sw zw c j x h›
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/ ‹m ṉ n ń ŋ ŋw›
/l̪ l r j w/ ‹ḻ l r y ŵ›
/a ɛ ɔ e o i u/ ‹a ae ao e o i u›
Two tones: high, low; low is default - High tone: ‹´›
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tʃʰi liŋgana siani ḽa tʃʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihii.
Ṿatu ṿoṯe ṿa bebwa ṿe na mboḟolowo nahone ṿa tci liŋgana siani ḻa tcirunzi na pfanelo. Ṿatu ṿoṯe ṿo ṉeŵa mihumbulo na mvalo ŋgauralo ṿa tea u konou farana sa ṿatu ṿatihii.
/pʰ pʼ b t̪ʰ t̪ʼ d̪ tʰ tʼ d dʲ kʰ kʼ g kʷʰ pʷʼ bʷ/ ‹p pp b ṯ ṯṯ ḏ t tt d đ k kk g kw ppw bw›
/pfʰ bv tsʰ dz tsʷʰ dzʷ tʃʰ dʒ/ ‹pf bv ts dz tsw dzw tc dj›
/ɸ β f v s z sʷ zʷ ʃ ʒ x h/ ‹ḟ ṿ f v s z sw zw c j x h›
/m n̪ n ɲ ŋ ŋʷ/ ‹m ṉ n ń ŋ ŋw›
/l̪ l r j w/ ‹ḻ l r y ŵ›
/a ɛ ɔ e o i u/ ‹a ae ao e o i u›
Two tones: high, low; low is default - High tone: ‹´›
βatʰu βot̪ʰe βa bebʷa βe na mboɸolowo nahone βa tʃʰi liŋgana siani ḽa tʃʰirunzi na pfʰanelo. βatʰu βot̪ʰe βo n̪ewa mihumbulo na mvalo ŋgauralo βa tea u konou farana sa βatʰu βatʰihii.
Ṿatu ṿoṯe ṿa bebwa ṿe na mboḟolowo nahone ṿa tci liŋgana siani ḻa tcirunzi na pfanelo. Ṿatu ṿoṯe ṿo ṉeŵa mihumbulo na mvalo ŋgauralo ṿa tea u konou farana sa ṿatu ṿatihii.
- Nortaneous
- Sumerul

Mizo
/pʰ p b tʰ t d kʰ k ʔ/
/tsʰ ts tɬʰ tɬ tr̥ʰ tr̥/
/f v s z h/
/m̥ m n̥ n ŋ̥ ŋ/
/l l̥ l̰ r r̥ r̰/
/a e o i u/ + length
/ai au ei eu ia iu ua ui iai iau uai uau/
three tones, but some words apparently don't have tone
he:ŋ3 a:r1 va:r1 pali:1 hi1 ka1 du?. a1tɬʰo:n in1 a kal1. a lou2 tr̥ʰa kʰop mai2. ninɬei3 in to1pe:ng1 a1 nei. pi1tar1 in tʰang1ku:r1a a r̰ia:2. am̥el1 a? mo:ina1 a om2 lou. ka1 tr̥ʰutna1 a? i tr̥ʰu:1.
/pʰ p b tʰ t d kʰ k ʔ/
/tsʰ ts tɬʰ tɬ tr̥ʰ tr̥/
/f v s z h/
/m̥ m n̥ n ŋ̥ ŋ/
/l l̥ l̰ r r̥ r̰/
/a e o i u/ + length
he:ŋ3 a:r1 va:r1 pali:1 hi1 ka1 du?. a1tɬʰo:n in1 a kal1. a lou2 tr̥ʰa kʰop mai2. ninɬei3 in to1pe:ng1 a1 nei. pi1tar1 in tʰang1ku:r1a a r̰ia:2. am̥el1 a? mo:ina1 a om2 lou. ka1 tr̥ʰutna1 a? i tr̥ʰu:1.
- Nortaneous
- Sumerul

/pʰ p b tʰ t d kʰ k ʔ/ <ph p b th t d kh k q>
/tsʰ ts tɬʰ tɬ tr̥ʰ tr̥/ <ts dz tl dl tr dr>
/f v s z h/ <f v s z h>
/m̥ m n̥ n ŋ̥ ŋ/ <hm m hn n hng ng>
/l l̥ l̰ r r̥ r̰/ <l hl lh r hr rh>
/a e o i u/ + length
a á à â
he:ŋ3 a:r1 va:r1 pali:1 hi1 ka1 du?. a1tɬʰo:n in1 a kal1. a lou2 tr̥ʰa kʰop mai2. ninɬei3 in to1pe:ng1 a1 nei. pi1tar1 in tʰang1ku:r1a a r̰ia:2. am̥el1 a? mo:ina1 a om2 lou. ka1 tr̥ʰutna1 a? i tr̥ʰu:1.[/quote]
Hêeng áar váar palíi hí ká duq. Átloon ín a kál. A lòu tra khop mài. Ninhlêi in tópéeng á nei. Pítár in thángkúura a rhiàa. Ahmél aq mooiná a òm lou. Ká trutná aq i trúu.
/tsʰ ts tɬʰ tɬ tr̥ʰ tr̥/ <ts dz tl dl tr dr>
/f v s z h/ <f v s z h>
/m̥ m n̥ n ŋ̥ ŋ/ <hm m hn n hng ng>
/l l̥ l̰ r r̥ r̰/ <l hl lh r hr rh>
/a e o i u/ + length
a á à â
he:ŋ3 a:r1 va:r1 pali:1 hi1 ka1 du?. a1tɬʰo:n in1 a kal1. a lou2 tr̥ʰa kʰop mai2. ninɬei3 in to1pe:ng1 a1 nei. pi1tar1 in tʰang1ku:r1a a r̰ia:2. am̥el1 a? mo:ina1 a om2 lou. ka1 tr̥ʰutna1 a? i tr̥ʰu:1.[/quote]
Hêeng áar váar palíi hí ká duq. Átloon ín a kál. A lòu tra khop mài. Ninhlêi in tópéeng á nei. Pítár in thángkúura a rhiàa. Ahmél aq mooiná a òm lou. Ká trutná aq i trúu.